Jdi na obsah Jdi na menu

Dělení moravských a českých vín podle obsahu zbytkového cukru

2. 1. 2011

Dělení moravských a českých vín podle obsahu zbytkového cukru

- Suché víno

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně
 

- Polosuché víno

Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína.

- Polosladké víno

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr vína.

- Sladké víno

Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru - ve výši nejméně 45 g na litr vína. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání.